کلمه کلیدی چیست؟
بگذارید با یک سوال ساده شروع کنیم. آخرین گفتگوی بیش از یک ساعت شما با یکی از دوستان یا اطرافیانتان در مورد چه چیزی بود؟ اگر بخواهید کلماتی را ارائه کنید که هویت مکالمه شما را مشخص کنند چه کلماتی ارائه میکنید؟ به این کلمات که هویت کلی یک موضوع یا آبجکت را در کوتاهترین حالتِ ممکن بیان میکنند نقشی کلیدی داده میشود.
بیایید یک مثال ساده بزنیم:
(چشمبادامی، اوکیناوا، ایکیگای، چوب غذاخوری، سامورایی، برنج، جنگجهانی، بمب اتم، شرق)
خب؟ شما یاد چه کشوری افتادید؟ بله اگر شما هم کشور …. در ذهنتان تداعی شد بخاطر اینست ما کلماتی تعیینکننده در تشخیص هویت آن کشور یا بهتر است بگوییم کلماتی کلیدی بشما ارائه کردیم. این سادهترین تعریف در مورد کلمات کلیدی است.
تحقیق کلمه کلیدی چیست؟
وقتی کلمه کلیدی را تعریف کردیم، کارمان در توضیح تحقیق کلمه کلیدی سادهتر میشود. مردم در مورد ژاپن چه چیزی جستجو میکنند؟ اگر بتوانید جستجوهایی که مردم در اینترنت (مخصوصا گوگل) در مورد ژاپن انجام میدهند را گردآوری کنید، شما تحقیق کلمه کلیدی انجام دادهاید. صبر کنید ببینیم، ما اینجا از کلمه ژاپن استفاده کردیم. منظورمان کشور ژاپن، پول ژاپن، زبان ژاپن یا چی بود؟
این همان چالشی است که کلمات کلیدی درست میکنند. پس ما یک کلمه کلیدی را باید از تمام زوایای جستجو مورد بررسی قرار دهیم و کلمات پیرامون آنها را هم گردآوری کنیم. به این کار رسما تحقیق کلمه کلیدی میگویند و اگر بتوانید کلمات را در یک فایل یا فهرست اکسلمانندی گردآوری کنید عملا شما “لیست کلمات کلیدی” تهیه کردهاید که کاری حرفهای است.
بیایید همچنان کارمان را با مثال پیش ببریم چون لذت داستانهای ساده بیشتر از داستانهای پر رمز و راز است، فرض کنید در یک بازی حضور دارید و نقش شما بیان کلماتی است که هویت آبجکت یا موضوع مدنظر را آشکار کند:
اگر آبجکت یا موضوع مورد نظر ما مثلا “ژاپن” باشد شما از کلماتی برای توصیف این آبجکت استفاده میکنید؟ اینجا یک مسئله بشما کمک میکند بتوانید کلماتی ارائه کنید، مثلا شما اهل آن کشور باشید، به آنجا مسافرت کرده باشید یا اینکه در مورد آن مطالعه کرده باشید، اما یک سوال سختتر را چطور میخواهید پاسخ دهید. مثلا از شما در مورد “دوجورپای هادال” سوال شود! چکار میکنید؟ قطعا جستجو میکنید تا ببینید چیست.
جستجو کاری است که همه انجام میدهند!
هادال یک دوجورپای 14 سانتیمتری که در عمق 10300 متری این کره خاکی زندگی میکند.
انواع کلمه کلیدی؛ آیا چند نوع کلمه کلیدی برای جستجو داریم؟
کلمات کلیدی مثل باب افعالِ زبان عربی میمانند. انواع مختلفی دارند و برایتان در طبقهبندی، گروهبندی و سیلوسازی کلمات کلیدی دردسر و مشکل درست میکنند. پس باید خود آنها و منشاشان را خوب بشناسید. بیایید با آنها آشنا شویم:
جستجوی اطلاعاتی
جستجوی اطلاعاتی دقیقا توصیفکننده هدف یا نیتِ پیداکردنِ اطلاعات از سوی کاربر هستند. زمانی که کاربر دنبال اطلاعات جستجو میکند نیت از جستجوی وی، جستجوی اطلاعاتی بوده و به دنبال پیداکردن اطلاعات بیشتر است. مثلا: انواع ماشینهای جدید آلمانی
جستجوی انتقالی
جستجوی انتقالی یعنی کاربر جستجوکننده دنبال پیداکردن یک هدف مشخص است و واقعا میخواهد به جایِ مشخصی برسد. حتی ممکن است که مکان مورد نظر آنلاین باشد: مثلا وبسایتِ ماشینهای بی-ام-دبلیو
جستجوی تجاری
اینجا کاربر در مرحلهای است که جستجوهایش آمیخته به اقتصاد و تجارت است. بله احتمالا پیرامون محصولِ خاصی جستجو میکند. مثلا بی-ام-دبلیو بهتر است یا تسلا
جستجوی تبدیلی
اینجا کاربر از یک بازدیدکننده صرف به یک مشتری (خریدار / پرداختکننده) تبدیل میشود چون یک عمل انجام میدهد! بله جستجوی تبدیلی یعنی کاربر میخواهد یک “عمل” (یا اکشن Action) انجام دهد.
رسته کلمات کلیدی؛ کلمات کلیدی در چند رسته قرار میگیرند؟
رسته کلمات کلیدی میخواهد طبقههای آنها را مشخص کند و در اصل، فقط یک درجهبندی برای آنهاست و تغییری در کاربرد آنها تا اینجا ایجاد نمیکند و پیرامون تعدادِ واژههای آنها (سیلابِ کلمات کلیدی) به توضیح میپردازد. بیایید با آنها آشنا شویم:
کلمه کلیدی اصلی (راس) Head Keyword
کلمات کلیدی اصلی کلماتی هستند که موضوعات پیرامون آنهاست. مثل ژاپن یک کلمه کلیدی اصلی است. شما نمیتوانید ژاپن را از یک جمله حذف کنید و همچنان معنی را حذف کنید. مثلا شما نمیتوانید بگویید (من در برنامه سفرم حتما به “ژاپن” میروم.) شما اگر از این جمله کلمه کلیدی اصلی یعنی “ژاپن” را حذف کنید یک طوفان ایجاد کردهاید و جمله را کشتهاید. البته این کلمه کلیدی اصلی است بنابراین باید به سراغ موضوعات پیرامون آن بروید.
کلمه کلیدی متوسط (دُمدار) Middle (Mid-Tail) Keyword
کلمه کلیدی متوسط وابسته به کلمات کلیدی اصلی هستند (گاهی اوقات نه) و کاربرد اصلی آنها سادهترشدنِ جستجوهای سریع است. وقتی کاربر میخواهد “جدیدترین شعرِ فلان شاعر” را (مثلا سایه) را دریافت کند از آن استفاده میکند. این کلمات معمولا ترندِ روز را مشخص میکنند. مثلا شعر جدید آ. ابتهاج یا مثلا “جنگ اکراین” (در تاریخِ نگارش این نوشته یعنی اسفندماهِ 00) میتواند فقط موضوع را مشخص کند و البته یک کلمه کلیدی متوسط است که نیازِ کاربر را تا حدی مشخص میکند.
کلمه کلیدی طولانی (دنبالدار – دُمدراز) Long (long-Tail)
کلمات کلیدی دنبالهدار یا طولانی، یکی از جذابترین عبارتها برای دیجیتال مارکترهاست. هر سئوکاری دنبال اینست که بلندترین کلمات کلیدی یک حوزه را پیدا کند چون میتواند بهترین بازاریابی را با آنها انجام دهد. دلیل این موضوع هم ساده است، کلمات کلیدی دنبالهدار عمقِ نیاز کاربر و نیت جستجویِ وی را مشخص میکنند. مثلا: دانلود نسخه رایگان کتاب قمارباز از فئودور داستایِفْسکی بصورت PDF
خب، این جستجو نشان میدهد که هر کاری کنیم چیزی جز کتاب قمارباز فئودور داستایِوْسکی را نمیخواهد. این همان شگفتانگیزی نهفته در کلمات کلیدی دنبالهدار است. بیشتر از دو سوم جستجوی کاربران فقط جستجوی دنبالهدار یا همان دُمدراز است و شما در استفاده از آنها نباید درنگ کنید.
مدلِ کلمات کلیدی؛ زمانی که رسته کلمات تاثیرگذار میشوند
شاید فکرش را هم نمیکردید که کلمات کلیدی مدلهای مختلف داشته باشند! میخواهیم تعریفی جدید بشما از کلمات کلیدی ارائه کنیم. بنابراین شاید برای شما تازه و جالب باشد اما باید بدانید ما برای کلمات کلیدی در کنار “رسته” دارای “هدفمندی” هم هستیم و به “هدفمندیِ جستجو” هم توجه میکنیم. این کلمات در تبلیغات گوگل کاربرد خودشان را نشان میدهند و بیشتر در گوگل ادز باید به آنها توجه کنید.
کلمه کلیدی فراگیر Broad Match
کلمات کلیدی فراگیر (گسترده – عریض) کلماتی هستند که مثل کلمات کلیدی اصلی کاربردشان اینست که موضوع اصلی را مشخص کنند. وقتی شما در تحقیق کلمه کلیدی با ابزارهای گوگل با این عبارت روبرو شوید یعنی کلمه کلیدی شما برود مچ – فراگیر است و تمام کلماتی که در آنها به کار رفته باشد یا مرتبط با معنای آن باشد را برای شما گردآوری میکند. مثل ژاپن بعنوان کلمه کلیدی فراگیر و کلماتی مثل جنگِ جهانی، بمب اتم، هیروشیما، فرهنگِ ایکیگای، سونامی، چوب غذاخوری، برنج سفید و…
کلمه کلیدی منطبق بر عبارت Phrase Match
کلمه کلیدی منطبق بر عبارت کاربردهای خودش را در تحقیق کلمه کلیدی، در تبلیغات گوگل و همینطور سئو و حتی لینکسازی تخصصی نشان میدهد. شما میخواهید یک کلمه کلیدی به ابزار تحقیق کلمه کلیدی ارائه دهید و در عوض کلماتی را دریافت کنید که منطبق بر عبارت شما باشند. مثلا شما کلمهای مثل “ژاپن” ارائه میکنید و هر عبارتی که کلمه “ژاپن” را درون خود داشته باشد برای شما لیست میشود. مثل غذای ژاپن(ی)، فیلمِ ژاپنی، مساحت ژاپن و…
کلمه کلیدی کاملا منطبق Exact Match
کلمات ایگزکت-مچ یا کاملامنطبق دقیقا خودِ جستجوی کاربر هستند. وقتی بخواهید در گوگل تبلیغات کنید، میتوانید اینطور در نظر بگیرید که هرگاه جستجوی کاربر کاملا منطبق با کلمه کلیدی شما باشد، تبلیغات گوگل برای کاربر نمایش داده شود. به این مثال دقت کنید: شما میخواهید در جستجوی کلمهای مثل “چوب غذاخوری ژاپنی” تبلیغاتتان در گوگل نمایش داده شود، بنابراین زمانی که کاربر برای “چوب غذاخوری، چوب ژاپنی، غذاخوری ژاپنی و حتی جوبِ غذاخوری ژاپنی (به اشتباه املایی دقت شود) هم جستجو کند تبلیغات شما نمایش داده نخواهد شد.
کلمات کلیدی هدفمحور؛ زمانی که کلمات کلیدی اهداف را تعیین میکنند
هدفمحوریِ کلمات کلیدی تعریفی جدید برای “گونه کلمات” است و این کلمات کلیدی دقیقا اهدافِ کاربر از جستجو را مشخص میکنند. به گروهبندی کلمات کلیدی که در ادامه توضیح داده شدهاند اگر نگاه کنید تفاوت ظریف و زیبای آنها را متوجه میشوید.
کلمات کلیدی برند
کلمات کلیدی برند کلماتی هستند که در آنها یک کلمه کلیدی معرفه (همان واژه شناختهشده) وجود دارد. مثال: ماشینِ بنز – کامیون هوشمند بنز – کامیون مدل 2022 الکتریکی بنز یا پیراهنِ جدید فصل 2022 منچستر
کلمات کلیدی مارکت سگمنت
کلماتی وجود دارند که دقیقا نیازِ کاربر را مشخص میکنند و نشان میدهند که کاربر به دنبال کدام قسمت از بازار یا مارکت جستجو میکند. مثال: کفش ورزشی – لپ تاپ گیمینگ – سیستم رندر
کلمات کلیدی محصولمحور
این کلمات دقیقا نشان میدهند که کاربر دنبال چه محصولی است و گروه محصولی در این کلمات مشخص است. مثال: خرید لپ تاپ جدید ایسوس – خرید لپ تاپ گیمینگ 2022 – خرید هدفون حرفهای موزیک
کلمات کلیدی توصیفمحور
این کلمات گاهی مندرآوردی هم هستند. مثل جستجوهایی که اتفاقی در اینترنت دیدهاید و خندهدار هستند. مثال: اسپری کشتن عنکبوت سیاه (شاید همچین عنکبوتی نباشد
) – روش درست کردن غذایِ شمالیها با برنج هندی 
کلمات کلیدی رقیبمحور
کاربران میخواهند به نتایج ایدهآلِ خودشان دست پیدا کنند. پس جستجوهای آنها معمولا مقایسهای است. به این مثال دقت کنید: آیفون بخرم یا سامسونگ – مک بوک خوبه یا سرفس بوک – پوما بخرم یا پولو
کلمات کلیدی جغرافیامحور
این کلمات نشان دهنده جستجوی کاربر برای یک جغرافیا هستند. مثل رستورانهای دارای تخفیفِ شمال شهر (شهر خودتان) – در این جستجو معمولا سایتهای تخفیف گروهی مثل تخفیفان و نتبرگ در نتایج حضور دارند که لیست رستورانهای تخفیفدار شمال شهر را برایتان گردآوری کنند یا مثال دیگری برای این موضوع اینست: دفتر زانکو در مشهد کجاست.
کلمات کلیدی مرتبط معنایی – LSI
کلماتی که از نظر معنا و مفهوم و کاربرد به هم نزدیک هستند به این کلمات Laten Semantic Index گفته میشود و منظور از آنها اینست که کلماتی در قالبِ یک محتوا کنار هم قرار میگیرند که نشاندهنده معنا و مفهوم اصلِ محتوا هستند حتی اگر کلمه کلیدی اصلی را از آن حذف کرد. به این عبارت دقت کنید: ریزش برگها، پاران، اندوه، نارنجی، زرد، خشخش برگ، چین و چروک، شعر، ترانه، عشق، رمان، داستان، سال، فصل…
بله احتمالا یاد زمستان افتادید، نه شوخی کردیم، یاد پاییز افتادید. اگر واقعا پاییز در ذهن شما تجسم شد پس این کلمات بخوبی معنایی در کنار هم ایجاد کردهاند. مثل زنجیر و چرخ و لاستیک و فرمان و رکاب و… در کنار دوچرخه.
هدفگذاری در تحقیق کلمه کلیدی؛ چطور کلمات کلیدی را با استراتژی سئو ادغام کنیم؟
مراحل هدفگذاری در اصل پیچیده هستند ولی میخواهیم ساده به آنها بپردازیم. پس در ادامه کارهای بسیار مهمی داریم که توجه به آنها کمک زیادی بشما در هدفگذاری کارهای سئو و همینطور کسب نتایج خوب میکند.
- پیداکردن کلمات کلیدی
- ساخت لیست کلمات کلیدی
- مرتبسازی کلمات کلیدی
- مطالعه صفحه نتایج جستجو
- ایجاد برنامه استراتژی تولید محتوا
- ساخت صفحه مناسب با کلیدواژه
- تولید محتوا و بروزرسانی
- کسب بکلینک
پیداکردن کلمات کلیدی
برای پیداکردن بهترین کلمات کلیدی میتوانید از ابزار تحقیق کلمه کلیدی در سگمنتو کمک بگیرید. یک حساب کاربری رایگان بسازید و فعالیت خودتان را شروع کنید.
ساخت لیست کلمات کلیدی
با ارائه کلمات یا کلمه کلیدی کسب و کارتان یا زمینه فعالیتتان به ابزار تحقیق کلمه کلیدی سگمنتو، میتوانید فایل لیست کلمات کلیدی خودتان را بسازید.
مرتبسازی کلمات کلیدی
مهمترین مسئله در مورد لیست کلمات کلیدی پس از ایجاد آن، مرتبکردن آن است. باید به شکل درست و بر اساس اهدافِ کارتان (مثلا 100 کلیدواژه دارید ولی برای 20 مورد محصول در فروشگاهتان دارید پس آن 20 مورد را در اولویت بگذارید) و همینطور توانایی مالی (مثلا از از آن 20 مورد فقط 5 مورد پرفروش و محبوب هستند) کسب و کارتان آنها را مرتب کنید و اولین کلماتی که میخواهید فعالیتتان را روی آنها شروع کنید را مشخص کنید.
مطالعه صفحه نتایج جستجو
برای هر کلمه کلیدی میتوانید جستجو کنید تا ببینید گوگل چطور برای کلمات کلیدی شما نتایج را مرتب کرده است. شما باید بهتر از نتایج فعلی باشید و البته مرتبط با نیاز کاربران (که گوگل صفحه نتایج جستجو را بر اساس آن مرتب کرده) بعدا صفحه وبسایت را میسازید پس از نتایج جستجو یادداشت برداری کنید.
ایجاد برنامه استراتژی تولید محتوا
شما میخواهید چکار کنید؟ محتوا تولید کنید؟ با چقدر هزینه میخواهید اینکار را انجام دهید؟ میخواهید مقاله بنویسید یا ویدیو هم تولید کنید؟ و… سوالات دیگری که مشخص میکند شما قرار است چکار کنید.
ساخت صفحه مناسب با کلیدواژه
اینجا یکی از اصلیترین کارهای شماست. شما باید پس از مطالعه صفحه نتایج جستجو و تحلیل رقبایتان شروع کنید به ساخت صفحاتی در وبسایتتان که دقیقا به نیاز کاربر پاسخ میدهد.
تولید محتوا و بروزرسانی
به اینجا که برسید شروع کنید به تولید محتوا. بله باید محتوایی تولید کنید که نیاز کاربران را پوشش میدهد.
کسب بکلینک
مقاله یا محتوای شما باید آنقدر محبوب شود که توسط دیگران هم ترویج داده شود (یا حداقل خودتان آن را ترویج دهید).
با کلمات کلیدی چکار کنیم؟ اینجا نقطه شروع سئو است
حالا که کلمات کلیدی کسب و کارتان یا حتی زمینه فعالیتتان را بدست آوردهاید و میخواهید از آن استفاده کنید پس از ساختِ صفحات یا سرویس یا چیزهایی که کاربر میتواند با رسیدن به آنها نیازش را برطرف کند رتبه کلمات کلیدی را هم مانیتور کنید. بله شما به ابزار رتبه کلمات کلیدی نیاز دارید.