ابزار تجزیه و تحلیل سئو وبسایت؛ روشِ آنالیز سئو وبسایت با ابزارها
برای اینکه یک تحلیل صحیح از سئو سایت داشته باشید یا بخواهید سئو رقبا را آنالیز کنید ابتدا باید درک درستی از ماهیت سئوی اصولی یک سایت سالم و صحیح از نظر استانداردهای گوگل داشته باشید. گوگل اینطور در نظر میگیرد که مسیر رسیدن یک سایت به صفحه نتایج جستجو و دریافت یک نمایش Impression به ترتیب در مراحل زیر اتفاق میافتد:
- مرحله Discover – پیداشدنِ صفحه – آدرس URL (از نقشه وبسایت Sitemap XML یا لینک خارجی)
- مرحله Crawl – ورود خزنده گوگل Google Crawler Bot به صفحه
- مرحله Process – انجام فرایندهای مربوط به ذخیرهسازی آدرس و محتوا
- مرحله Index – انجام کارهای ابتدایی فهرستشدن در دیتابیس گوگل
- مرحله Ranking Algorithm – وارسی صفحه از نظر کیفی با شاخصهای دریافت رتبه در نتایج
- مرحله SERP – حضور آدرس در نتایج برای جستجوها بر اساس شاخصهای مرحله رتبهبندی
برای اینکه یک آدرس بتواند در مرحله 5 و 6 به نتایج ایدهآل دست پیدا کند باید در 4 مرحله قبلی به بهترین شکل ممکن اتفاقات را تجربه کند، یعنی از نظر گوگل در دسترس باشد، خزش در آن سریع باشد و قابلیت ایندکس آن با استانداردها همخوانی داشته باشد. بدین ترتیب در مراحل 5 و 6 شانس بالایی خواهد داشت.
ابزارهای سئو در تحلیل و آنالیز صفحات وبسایت بشما کمک میکنند تمام قابلیتها و آیتمهایی که موتورهای جستجو و عنکبوتها به آنها توجه میکنند را در مرحله 2 و 4 تحت نظارت داشته و همه عیب و ایرادهای سئوی یک صفحه را برطرف کنید تا برای ایندکس سریعتر و بهتر شانس آنها را افزایش دهید.
تجزیه و تحلیل سئو چرا مهم است؟
همانطور که بیان شد ما تلاش میکنیم آنطور که موتورهای جستجو رباتها در مراحل مختلف ایندکس به آیتمهای لازم برای ایندکس یک صفحه و نمایش آن در نتایج جستجو نگاه میکنند دست پیدا کنیم و بتوانیم هر گونه اشکالی که موتور جستجو به آن اهمیت میدهد را در بالاترین سطح ممکن از کیفیت رفع و نسخه بهتری از سایت ارائه کنیم.
ما به تجزیه و تحلیل بعنوان میانبری برای کشف تمام ایرادهای سئو توجه میکنیم تا بتوانیم خواستهها و انتظارات موتورهای جستجو از وبسایت خودمان را کاملا مشخص و در قالب چکلیست در اختیار داشته باشیم چون بما در رفع همه ایرادها و نمایش وبسایت بعنوان یک وبسایت قابل خزش و قابل نمایش به کاربران کمک میکند. رفع ایرادها همیشه به افزایش کیفیت وبسایت کمک میکند.
توجه به کدام قسمتهای وبسایت باید بیشتر باشد؟ مهمترین آیتمهای سئو کدام است و گوگل بیشتر چه مواردی را در قالب موارد اساسی Basics در نظر میگیرد تا با کمک آن بتواند درک درستی از ماهیت صفحات داشته و بتواند در رتبهبندی که مرحله یکی مانده به آخر فرایند سئو است انصاف و عدالت را در کالبد ارائه وبسایتهای بهتر به کاربران رعایت کند. ما به اینها میخواهیم دست پیدا کنیم.
شاخصهای اصلی سئو برای آنالیز؛ قیف سئو و چارچوبهای اصلی
یک قیف سئو را در نظر بگیرید که مراحل مختلف داشته باشد، ما سعی کردهایم مراحل قیف سئو را در زیر با توضیح تمام قسمتها شفاف ردهم تا کمک کنیم بتوانید به شناخت بهترِ شاخصهای سئو دست پیدا کنید. قیف سئو بشما کمک میکند مراحلی که در آن سئو وبسایت بچالش کشیده میشود تا بتوان شاخصهای کیفی برای سئو آن ترسیم کرد را در اختیار داشته باشید و از نگاه موتور جستجو قاضیِ رتبهبندی وبسایتها در نتایج باشید.
معماری وبسایت – Site Architecture
سایتِ شما چطور ساختاری دارد؟ اگر تابحال به معماری وبسایت توجه نکردهاید باید بدانید که شناوری یک خزنده داخل وبسایت شما در همین نقطه تکلیفش مشخص میشود، معماری وبسایت مفهومی عمیق در سئو است که نشان میدهد ما در تبدیل سایتمان به یک ساختمان بسیار بزرگ، اولویتگذاری بین بخشهای مختلف وبسایت و همینطور روش ناوبری و تحرک کاربر (و حتی رباتها) را چطور تعیین میکنیم.
استفادهپذیری
چقدر میتوان آزادانه روی المانهای وبسایت کلیک کرد و از هر کدام از آنها استفاده کرد؟ یکی از مفاهیم پرکاربرد مربوط به توصیف جایگذاری و چیدمان المانها کنار هم مفهومی بنام “جزیرهای” است که برای هر یک المانها حریم خاص و حریمی عمومی ایجاد میکند که دسترسی به هر کدام را از دیگر عناصر برای استفادهکننده (کاربر – User) آسان میکند.
هرچقدر بتوانید برای هر یک از المانهای وبسایت حریمی اختصاصی ایجاد کنید تا بتوانید موضوع و کاربرد آن را در تناسبهای مختلف و مکانیکهای متفاوت برای کاربر مشخص کنید و در ناخودآگاه وی بکارید، میتوانید امتیاز بیشتری دریافت کنید. این استفاده پذیری از وضعیت تکنیکال سایت و مسئلهای چون SSL سایت شروع میشود و تا رنگبندی سایت و المانهای آن ادامه پیدا میکند.
خزشپذیری
قابلیت خزش به مسائل مختلف پیرامون نحوه در-دسترسبودنِ وبسایت برای رباتهای موتور جستجو میپردازد و مسائل مختلفی مثل آپتایمبودن سرور، قابلیت ورود عنکبوت، فایروالهای محافظ، سیستمهای امنیتی تشخیص رباتهای جعلی و اسپمباتها Spam Bots را توضیح میدهد و سعی میکند با ارائه استانداردهای اولیه، زمینه ورود ربات خزنده موتور جستجویی مثل گوگل را به سایت فراهم کند.
پس باید ببینید وضعیت سرور و سختافزار مورد استفاده شما برای اجرای وبسایت و آنلاینشدن آن چقدر مطلوب است؟ آیا شما از یک سرور که میتواند مشخصات قدرتمندی داشته باشد برای راهاندازی وبسایت استفاده کردهاید یا یک هاست اشتراکی معمولی؟ این سختافزارهای راهاندازی وبسایت تاثیر مستقیمی روی خزشپذیری وبسایت دارند.
ایندکسپذیری
چقدر میتوان روی سایت شما حساب باز کرد؟ این سوالی است که واحد پردازش رتبه و رنکینگ گوگل از خودش میپرسد و پس از آن یک امتیاز در اختیار الگوریتمهای سیستم رتبهبندی جایگاه نتایج جستجو قرار میدهد تا به وبسایت شما (و یا صفحه موردنظر از وبسایت شما) اختصاص دهد و آن را بر اساس این تصمیم در نتایج جستجو قرار دهد.
شاخصها و معیارهای زیادی برای بررسی وضعیت ایندکس وبسایت وجود دارد ولی طبق مراحلی که پیشتر در همین راهنما بیان شد و همینطور اطلاعاتی که در سرچ کنسول گوگل دارایی – Property ثبتشده شما وجود دارد کمکتان میکند بتوانید مواردی که برای ایندکس بهتر به آنها باید توجه کنید را در اختیار داشته باشید و ابعادِ جدیدی از بهینهسازی وبسایت برای موتور جستجو را تجربه کنید.
مهمترین شاخصهایی که البته گوگل برای ایندکس سایت به آن توجه میکند سلامت وبسایت Website Health است. هرچقدر درجه سلامت سایت شما از زوایای متفاوت بالا باشد ایندکسِ سریعتری را تجربه خواهید کرد. این ابعاد شامل معتبربودن محتوا، کیفیت آن، بروز و کاربردیبودن محتوا، رسانهها، اختصاصیبودن محتوا و طراحی وبسایت و همینطور آلودهنبودن به موارد مشکوک همه بشما کمک میکنند.
اعتبار
واقعا اعتبار وبسایتها را نمیتوان اندازهگیری کرد همانطور که نمیدانیم یک باشگاه فوتبال چقدر محبوب است اما بیایید یک شاخص ایجاد کنیم، وقتی یک اتفاق بزرگ برای چندین باشگاه فوتبال رخ میدهد اخبار پیرامون کدام یک از آنها میتواند تکاندهندهتر باشد؟ خب این یکی از شاخصهای ارزیابی اعتبار است و شما میتوانید به این موضوع توجه کنید!
برای سنجیدن میزان اعتباری که وبسایت شما دارد ابتدا باید ببینید میزان ذکر نام کسب و کار – Brand Mention در سراسر اینترنت چقدر است؟ (حالا متوجه نکته شدید؟ اینکه چرا کسبوکارها کمپینهایی با هدف آشنایی با برند برگزار میکنند و از شما درخواست فالو / ریشیر / رپلای و ریتویت و… دارند؟). برای اینکار بهتر است از ابزارهای مختلفی که وجود دارد برای دیدن میزان اعتبار استفاده کنید.
در جستجوی گوگل با استفاده از اپراتورهای جستجو میتوانید مقدار مشخصی از تعدادِ صفحاتی که برند اختصاصی کسبوکار شما در آنها ذکر شده است را پیدا کنید. وارد جستجوی گوگل شوید و از دستور نقل قول (“برند شما در اینجا”) استفاده کنید و ببینید چند صفحه وبسایت در مورد برندتان صحبت کردهاند؟ اگر عدد کمی را برای تعداد ایندکسشده در گوگل دیدید پس دنبال راهکاری برای افزایش این عدد باشید.
محتوا
از کوزه همان برون تراود که در اوست! این یک اصل ناتغییر و بیزمان است چرا که از زمانی که بیان شده تا آخرین روزی که ما میتوانیم به این زبان و خط این جمله را بخوانیم صدق میکند. وبسایت شما برای مخاطب و پذیرایی از وی چه چیزی دارد؟ میتوانید تضمین دهید که محتوایی در اختیار دارید که برای کاربر مفید است؟ این سوال را چطور پاسخ میدهید؟ راهکار ما اینست که ببینید آیا میتوانید به اندازه گردش در یک شبکه اجتماعی در وبلاگ سایت خودتان بچرخید و مطالب آن را ببینید؟
محتوا برای کاربران که پادشاهِ گوگل هستند و گوگل دوست دارد به آنها خدمت کند (برای حفظ بقا) یکی از اصول جداناشدنی از وبسایت شماست و شما باید بخش مجله وبسایتتان را برای کاربران راهاندازی کرده و آن را فعال هم نگه دارید. فعالیت وبلاگ سایتِ شما نشان از این است که سایت فعال و سلامت است.
گوگل از محتواهای جدید برای رفع نیاز کاربران جدید استقبال میکند. ما در جستجو با 2 مولفه جالب روبرو هستیم. 1. جستجوهای جدید کاربران فعلی 2. جستجوی کاربرانی که منبعد در گوگل جستجو میکنند. سرعت گسترش اینترنت در دنیا، دسترسی بیشتر به گوگل، موضوعات جدید و همینطور تغییرات فصلی همه باعث میشوند که ماهانه ما با 30 درصد از حجم جستجوی جدید مواجه شویم. این یعنی هر کاربر در هر ماه 30 درصد از جستجوهاش اصلا تکرارِ ماه قبلی نبوده بلکه تازه و جدید هستند.
تجربه کاربری
سعی کنید کنار مواردی که گفته شد و از المانهایی که در موردشان صحبت شد برای ارائه تجربه کاربری بهتر استفاده کنید. تجربه کاربری مخاطبین در وبسایت شما هرچقدر لذتبخشتر باشد نشانههای آن هم بیشتر به چشم گوگل دیدهشده و برای موقعیت وبسایت شما در نتایج جستجو موثر خواهد بود.
گوگل معیارهای مشخصی برای سنجش تجربه کاربری دارد ولی تمام تجربه کاربری را در 2 دسته قرار داده است: 1. تجربه کاربری از لحاظ فنی 2. تجربه کاربری از لحاظ رفتار کاربر. هرچقدر یک وبسایت از لحاظ فنی وضعیت استاندارد و با کیفیتی داشته باشد باید مقادیر فنی آن هم امتیاز خوبی داشته باشند که این موارد فنی شامل گزینههای زیر است:
- قدرت اجرا و عملکرد روان
- استفادهپذیری و گرافیک
- حجم کم و سرعت بالای وبسایت
- نمایش واضح و دارای استاندارد
اما گوگل به شاخصهای رفتاری زیادی توجه میکند که ما پس از تحقیقات فراوان و مطالعه صدها منبع تصمیم گرفتیم موارد زیر را برای شما بنویسیم:
- میزان ماندگاری کاربر در وبسایت
- مدت زمانِ حضور کاربر در سایت قبل از ترک سایت
- روش تعامل کاربر با سایت پس از ورود به سایت از گوگل
- فاصله زمانی حضور در سایت ما و تکرار جستجوی فعلی در گوگل
- میزان مرورکردن محتوای وبسایت برای مطالعه
- میزان درگیرشدن با عناصر وبسایت و ادامه حضور
برای اینکه بدانید تجربه کاربری چقدر میتواند برای گوگل ملاک مهمی باشد بهتر است یک جستجو در مورد “برجستهترین ویژگیهای مشترک وبسایتهای صفحه اول گوگل” داشته باشید تا ببینید چقدر مقادیری که در مورد آن صحبت شد در همه وبسایتهای صفحه اول گوگل به مقدار عجیبی نزدیک به هم و نزدیک به استاندارد هستند.